Tu jesteś: Boomhouse.pl - Dom jak marzenie  »  Ogród  »  Zasiew warzyw – jak się do niego przygotować?

Zasiew warzyw – jak się do niego przygotować?

Wiosna i lato to czas szczególnej mobilizacji rolników, ogrodników i działkowców. O tej porze zaczyna się bowiem sezon na wysiew warzyw do gruntu.

Przede wszystkim należy zacząć od odpowiednio wcześniejszego przygotowania gleby. Pod zasiew wybieramy miejsce dobrze nasłonecznione, szybko ulegające nagrzaniu. Nie może być położone blisko drzew lub obok krzewów owocowych, gdyż rośliny zaczną konkurować o światło, wodę i składniki mineralne. Po uprzednim przekopaniu gleby lub spulchnieniu motyką wyrównujemy ją grabiami, by ograniczyć nadmierne wysuszenie. To też dobra okazja do wybrania pojawiających się chwastów. Ziemia powinna być nawieziona jeszcze jesienią, by w składnikach nawozu zaszły korzystne przemiany. Jeśli nie miało to miejsca, można użyźnić glebę dobrze rozłożonym kompostem. Po wyrównaniu grabiami ziemię dobrze jest zostawić na kilka dni pod foliowym przykryciem by osiadła i nieco się nagrzała - optymalna temperatura to 7oC.

Przy wyznaczaniu grządek należy pamiętać o zachowaniu między nimi umożliwiających swobodne poruszanie ścieżek. Powinny mieć one ok. 40 cm, a same grządki być na tyle szerokie, by podczas pielenia móc swobodnie sięgnąć ręką do ich środka. Aby brzegi grządek były równe, warto przygotować sobie sznurek przywiązany końcami do drewnianych kołków. Kołki wbijamy w ziemię, naciągając sznurek, i wzdłuż niego wyznaczamy prostą linię grządki. Ten sznurek z kołkami przyda się również do wyznaczania rzędów zasiewu.

Nasiona niektórych warzyw wymagają przed siewem namoczenia lub podkiełkowania. Zazwyczaj moczy się je w ciepłej wodzie przez kilkanaście godzin, a następnie rozkłada na kilka dni na wilgotnej ligninie w temperaturze pokojowej. Kiedy wypuszczą kiełki, sieje się je bardzo ostrożnie do wilgotnej gleby, by uniknąć uszkodzeń i przesuszenia.

Sam zasiew drobnych nasion może odbywać się na dwa sposoby - rzutowo lub rzędowo. Zasiew rzutowy to metoda polegająca na równomiernym rozrzuceniu nasion na całej powierzchni, a następnie przysypaniu ich cienką warstwą torfu. Siew rzędowy zaś jest techniką wsypywania ziaren w wyznaczonych wcześniej rządkach, co znacznie ułatwia ich późniejszą pielęgnację. Większe nasiona wysiewa się punktowo, czyli pojedynczo, co kilka centymetrów. Po umieszczeniu w glebie należy przykryć je warstwą gleby do 2-3 krotności ich średnicy.

Do grupy najwcześniej sianych warzyw zalicza się pietruszkę, marchew, bób, cebulę, groch, pory, koper i rzodkiewkę. Następnie, na przełomie kwietnia i maja, wysiewamy burak ćwikłowy i liściowy, szczypiorek, rzepę, sałatę, słonecznik. Najwcześniej w połowie maja zasiewamy warzywa dyniowate oraz fasolę. W lipcu i sierpniu zasiejemy rzepę, sałatę czy kapustę pekińską.